De vier kwaliteitsniveaus voor inlijsten

 

De Fine Art Trade Guild specificeert vier kwaliteitsniveaus van inlijsten, waar voor elk niveau specifieke eisen aan materialen en inlijsttechnieken gesteld worden. Deze niveaus zijn genummerd van 1 t/m 4, waarbij 1 de hoogste standaard is en 4 de laagste. Het gebruikte niveau is van invloed op de kosten, en nog belangrijker: op het niveau van bescherming en conservering van het kunstwerk. We helpen je graag met het maken van een keuze.

NIVEAU 1 (Optimaal Niveau)

Niveau 1 is het hoogste inlijstniveau van de Guild. Bij deze manier van inlijsten zullen kunstwerken beschermd en behouden worden voor het nageslacht. De technieken en materialen die worden gebruikt, zijn allemaal van het hoogste niveau en de beste kwaliteit en kunnen ook voor ieder ander inlijstniveau worden gebruikt. Processen zijn volledig omkeerbaar. Dit betekent dat het kunstwerk kan worden teruggebracht in de oude staat, d.w.z. hoe het was vóór het inlijsten. Vóór dat het werk door de lijstenmaker conserverend ingelijst kan worden, moeten eventuele restauratiewerkzaamheden door een professionele restaurateur worden uitgevoerd.

Het doel van het inlijsten op dit niveau is het kunstwerk visueel ondersteunen en het geven van de hoogste mate van bescherming tegen fysieke en mechanische schade, luchtverontreiniging en zuren uit inlijstmaterialen. Ervan uitgaande dat het kunstwerk onder normale omstandigheden wordt bewaard, zou dit voor tenminste 35 jaar beschermd moeten zijn. Hierbij wordt er ook van uitgegaan dat het kunstwerk niet reeds beschadigd, vergeeld, of opgeplakt is op zuurhoudend materiaal en dat er geen sprake is van foxing.

NIVEAU 2 (Hoog Niveau)

Bij dit niveau wordt een hoge mate van bescherming gegeven en wordt gebruik gemaakt van conserveringsmethoden en conserveringsmateriaal.
Inlijsten op niveau 2 vereist dat alle processen die van invloed zijn op het kunstwerk volledig omkeerbaar zijn.
Ook hier is het doel het kunstwerk visueel ondersteunen en het geven van een hoge mate van bescherming tegen fysieke en mechanische schade, luchtverontreiniging en zuren uit inlijstmaterialen. Ervan uitgaande dat het kunstwerk onder normale omstandigheden wordt bewaard, zou het kunstwerk door de keuze van de gebruikte materialen voor tenminste 20 jaar beschermd moeten zijn. Hierbij wordt er ook van uitgegaan dat het kunstwerk niet reeds beschadigd, vergeeld, of opgeplakt is op zuurhoudend materiaal en dat er geen sprake is van foxing.
Dit niveau is onder andere geschikt voor objecten en kunstwerken die voor toekomstige generaties moeten worden bewaard, verzamelobjecten, originele kunstwerken en prints in beperkte oplage van matige tot hoge waarde.

NIVEAU 3 (Gemiddeld Niveau)

Voor een middelhoge mate van bescherming, gebruikmakend van goede materialen en technieken.

Niveau 3 is het op twee na hoogste niveau van de Guild, bedoeld voor inlijstingen die tot doel hebben: het kunstwerk visueel ondersteunen en een middelhoog niveau van bescherming bieden tegen fysieke en mechanische schade en luchtverontreiniging. Onder ‘normale omstandigheden’, zou het kunstwerk voor tenminste 5 jaar beschermd moeten zijn. Lijstenmakers moeten er alles aan doen om de best mogelijke technieken, materialen en procedures te gebruiken (die hetzelfde kunnen zijn als die op niveau 1 en 2).
Inlijsten op niveau 3 is geschikt voor vervangbare kunstwerken met een beperkte commerciële en/of matige sentimentele waarde.

NIVEAU 4 (Minimum Niveau)

Voor een lage mate van bescherming, gebruikmakend van basismaterialen en technieken.
Het doel is het kunstwerk voor weinig geld visueel te ondersteunen. De prijs is belangrijker dan het visuele aspect en de kwaliteit. Het is niet van belang om het kunstwerk of het visuele aspect ervan langdurig goed te houden. Op dit niveau worden basismaterialen en/of werkmethoden – die niet omkeerbaar hoeven te zijn – gebruikt.

Inlijsting op niveau 1 – het werk wordt optimaal beschermd