Lang genieten van je ingelijste werk!

Graag geven we je wat tips mee zodat je zo lang mogelijk van je (kunst)werk kan blijven genieten. Vragen zoals ‘hoe hang ik mijn werk op en op welke hoogte hang ik het?’ en ‘mag ik het werk en de lijst schoonmaken en zo ja, hoe?’ hopen wij zo te beantwoorden.

Hoogte van ophangen

Veel mensen hangen hun schilderijen of andere kunstwerken te hoog op. De beste hoogte is als het midden van het schilderij ongeveer op ooghoogte zit. Hang het zeker ook niet te laag: als je een lijst boven de bank hangt zorg er dan voor dat je niet met je hoofd tegen het werk aan komt te zitten.

Zonlicht, warmte en vocht

Door direct zonlicht bestaat de kans dat de kleuren onherstelbaar kunnen verbleken of vervagen. Hang daarom je ingelijste werk nooit in direct zonlicht, zelfs niet als er UV-werend glas is gebruikt.

Ook warmte en vocht kunnen een negatieve invloed hebben op alles wat is ingelijst. Wij adviseren je dan ook om uw schilderijen en kunstwerken niet op te hangen boven een open haard of radiator, of op een vochtige muur.

 

 

Spijkers, schroeven, of ophangsysteem

Een spijker is vrijwel nooit een geschikte manier om iets op te hangen. Vroeg of laat kan deze losraken en dan bestaat de mogelijkheid dat je lijst op de grond valt met alle vervelende gevolgen van dien. Beter is het om een gat in de muur te boren en een goede plug met schroefhaak te gebruiken die voldoende sterk is om het gewicht van de lijst te kunnen dragen.

Boor je liever niet in de muur of wil je graag eens vaker wisselen met lijsten? Denk dan eens aan een ophangsysteem. Er zijn diverse mogelijkheden met verschillende soorten ophanghaken en draden. Wij adviseren je graag!

Schoonmaken

De lijsten kun je gewoon met een zachte stofdoek afnemen. Gebruik voor het schoonmaken van het glas een zachte, niet krassende en niet pluizende doek. Om vette vingers e.d. van het glas te verwijderen kun je het beste het doekje met een glasreiniger wat vochtig maken. Spuit nooit glasreiniger rechtstreeks op het glas maar altijd op het doekje. Anders loop je de kans dat er vocht tussen het glas en de lijst naar binnen loopt, wat schade kan geven aan de inlijsting.

Regelmatige controle

Ondanks dat een werk goed is ingelijst kan het toch worden aangetast, bijvoorbeeld door vocht- en temperatuurverschillen in huis. Het is verstandig om ieder jaar het ingelijste werk goed te controleren. Zie je bijvoorbeeld bruine vlekjes, schimmels of beestjes achter het glas, laat het kunstwerk los van de ondergrond of zit de achterwand niet meer goed vast? Kom dan met je werk naar onze lijstenmakerij. Wij geven je deskundig advies hoe het kan worden hersteld en hoe je ingelijste werk het beste kan worden bewaard voor de toekomst. Controleer ook jaarlijks de haak en ophangdraad op stevigheid en eventuele slijtage.