De lijstenmakerij is vrijdag 17 mei vanaf 12.00u en zaterdag 18 mei de gehele dag gesloten

Over ons

Wie zijn wij en waar staan wij voor

Lijstenmakers sinds 2007

Onze lijstenmakerij is gevestigd in een voormalige boerderij uit ca. 1778. Een prachtig rijksmonument waarin je onder andere nog de originele schouw en de oude bedsteden aantreft. In de ‘goeikamer’ van des tijds bekijken we met onze klanten hoe wij hun werk het beste kunnen inlijsten.

In de vroegere stal bevindt zich nu de werkplaats. In de directe omgeving van de winkel is er ruim voldoende gratis parkeergelegenheid.

Alkema Lijstenmakerij is lid van de Nederlandse Branchevereniging Art-Frame en van de Engelse Fine Art Trade Guild.

 

Geertjan Alkema GCF (APF) adv

Geertjan is een, door de Engelse Fine Art Trade Guild, gekwalificeerd lijstenmaker. De titel GCF (APF) staat voor Guild Certified Framer (Accredited Professional Framer). Om deze certificering te behouden, word je regelmatig getoetst of je vakinhoudelijk op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technieken en materialen. Daarnaast heeft hij in 2022 de examens GCF Advanced: Conservation Framing en GCF Advanced: Mount Design and Function behaald. In 2023 is Geertjan geslaagd voor de laatste specialisatie GCF Advanced: Textile Framing. Daarnaast is hij benoemd tot trainer/examinator voor Nederland.

Sinds 2019 is Geertjan lid van de FSQC (Framing Standards and Qualifications Committee) van de Fine Art Trade Guild.  Deze commissie houdt zich bezig met de inlijstniveaus en -technieken. In 2020 is de Guild Certified Framer studiegids door deze commissie herschreven. Geertjan heeft daarnaast deze studiegids vertaald voor de Nederlandse lijstenmakers. De FSQC zorgt ook voor educatieve artikelen voor Art+Framing Today Magazine, het tijdschrift van de Fine Art Trade Guild. Enkele malen is in dit blad ook een artikel van Geertjan gepubliceerd. 

Geertjan heeft aan diverse wedstrijden, zowel nationaal als internationaal, meegedaan en niet zonder succes (lees meer). In 2019 is hij jurylid bij de nationale wedstrijd geweest.

Het deelnemen aan wedstrijden daagt je als lijstenmaker uit om zowel creatief als technisch het beste uit je zelf te halen en je kwaliteiten te laten toetsen.

Kwaliteit staat hoog in het vaandel. De certificering, het lid zijn van de FSQC en het meedoen aan wedstrijden zorgt ervoor dat wij op de hoogte zijn en blijven van de nieuwste technieken en materialen en deze kennis ook laten toetsen.

 

Janneke Alkema GCF (APF) adv

Janneke werkte in eerste instantie niet in de werkplaats, maar is sinds 2020 ook gecertificeerd lijstenmaker. Zij heeft een opleiding op NIMETO in Utrecht gevolgd. Gedurende 26 weken zijn de vele facetten van het lijsten maken en inlijsten, zoals het conserverend inlijsten en het kleuren, vergulden en het steken van lijsten, de revue gepasseerd. Naast de theorie en de praktijklessen op NIMETO is er ook een stageperiode afgerond. In 2022 is haar vaktechnische kennis door een examinator van de Fine Art Trade Guild getoetst en mag zij sindsdien ook de titel GCF (APF)  gebruiken. Daarna is zij zich verder gaan specialiseren in het conserverend inlijsten en het inlijsten van textielhandwerken zoals borduurwerken, kledingstukken etc.  In 2023 is dit geëxamineerd en mag zij zich GCF (APF) advanced noemen.

Naast haar werkzaamheden in het bedrijf is Janneke vanaf 2008 acht jaar secretaris van het Schijndels Netwerk voor Ondernemers geweest en van 2015 tot 2020 secretaris van de Branchevereniging Art-Frame. Daarnaast is zij ook een periode waarnemend voorzitter van deze vereniging geweest. Zij heeft zich, naast haar algemene secretariële taken, met name bezig gehouden met het opzetten en organiseren van Meet & Greet en Meet & Learn bijeenkomsten, bij- en nascholing en het mogelijk maken van een opleiding.  

In 2020 heeft Janneke voor het eerst meegedaan aan een internationale wedstrijd voor beginnende lijstenmakers. Door de corona-epidemie was het jureren van haar inzending uitgesteld tot 2022. Tijdens de gala-avond van Fine Art Trade Guild in mei werd haar inlijsting bekroond met de award voor ‘Up- and Coming Framer’.