Passe-partout kartons

In 2003 introduceerde de Fine Art Trade Guild de kwaliteitsstandaarden voor passe-partoutkarton, waarbij drie verschillende kwaliteiten werden onderscheiden: Museumkarton, Conserveringskarton en Standaardkarton. Deze kwaliteitsstandaarden werden internationaal geaccepteerd en voldeden goed in de behoefte van alle lijstenmakers en conservators. Tijdens een herbeoordeling in 2019 bleken de kwaliteitsstandaarden van de Fine Art Trade Guild toe aan herziening. De technologie had niet stilgestaan en in 2019 waren er diverse veranderingen in de fabricage doorgevoerd. De belangrijkste hiervan was de ontwikkeling van twee verschillende kwaliteiten van passe-partoutkarton met een witte kern. Het Standaardkarton werd daarom opgedeeld in twee verschillende kwaliteitsniveaus. Van welk karton gebruikt mag worden gemaakt bij het inlijsten, is afhankelijk van het niveau van inlijsten.

Niveau 1 passe-partoutkarton

(vaak gebruikte handelsnamen: museumkarton,100% katoen, ragboard, zuiver lompenkatoen)

Deze kartons bestaan voor 100% uit zuivere katoenvezels. Het karton moet een lichtechtheid hebben van minimaal 5 op de Blue Wool Scale (BWS) of een gelijkwaardig gespecificeerde lichtechtheidstest. De kleuren mogen niet aflopen naar de rand toe en er mogen geen optische witmakers (OBA’s) aan toegevoegd zijn. Deze kartons zijn door-en-door gekleurd.
Niveau 1 passe-partoutkartons mogen gebruikt worden voor alle inlijstniveaus.

Niveau 2 passe-partoutkarton

(vaak gebruikte handelsnamen: conserveringskarton, alfacellulose karton)

Deze kartons bestaan voor minimaal 84% uit alfacellulose en hebben een ligninegehalte van minder dan 0,65%. De kartons mogen ook katoenvezels bevatten. De bovenlaag van het karton moet een lichtechtheid hebben van minimaal 4 op de Blue Wool Scale of een gelijkwaardig gespecificeerde lichtechtheidstest. De kleuren mogen niet aflopen naar de rand toe en er mogen geen optische witmakers (OBA’s) aan toegevoegd zijn. Deze kartons hebben een witte kern.
Niveau 2 passe-partoutkartons mogen uitsluitend gebruikt worden voor inlijstniveau 2 en lager.

Niveau 3 passe-partoutkarton

(vaak gebruikte handelsnamen: white core, white core plus)

Deze kartons bestaan voor minimaal 84% uit alfacellulose en hebben een ligninegehalte van minder dan 0,65%. De kartons mogen ook katoenvezels bevatten. De bovenlaag van het karton mag lager dan 4 zijn op de Blue Wool Scale of een gelijkwaardig gespecifieerde lichtechtheidstest. Optische witmakers (OBA’s) mogen aanwezig zijn mits dit is aangegeven. De kleuren mogen aflopen naar de rand toe.
Niveau 3 passe-partoutkartons mogen uitsluitend gebruikt worden voor inlijstniveau 3 en lager.

Niveau 4 passe-partoutkarton

(vaak gebruikte handelsnamen: standard karton, cream core)

Deze kartons zijn niet gebonden aan een maximaal ligninegehalte. Er zijn geen specificaties voor lichtechtheid of kleurafloop en ze mogen optische witmakers (OBA’s) bevatten.
Niveau 4 passe-partoutkartons mogen uitsluitend gebruikt worden voor inlijstniveau 4.

Alle passe-partoutkartons die niet voldoen aan de minimumeisen voor niveau 4 zijn niet geschikt voor gebruik op een van de vier inlijstniveaus van de Fine Art Trade Guild.