Wat is de Fine Art Trade Guild?

Fine Art Trade Guild is een Engelse brancheorganisatie die sinds 1910 kwaliteitsnormen opstelt die wereldwijd worden erkend door de kunst- en lijstenindustrie. Deze industrie omvat kunstenaars, kunstuitgevers, galerieën, kunstwinkels, fotowinkels, lijstenmakers, restaurateurs,  fabrikanten en leveranciers van de handel. In feite iedereen die betrokken is bij het aanbrengen van kunst op je muren. De kwaliteitsnormen die worden ontwikkeld hebben betrekking op Fine Art Prints, inlijstwerk (o.a. vier kwaliteitsniveaus van inlijsten), passe-partoutkarton en richtlijnen voor het gebruik van tapes en opplakmiddelen bij het inlijsten.

In 1994 introduceerde de Guild het beroepskwalificatieprogramma voor lijstenmakers: de Guild Commended Framer (GCF) kwalificatie. Dit is een maatstaf voor de kennis en vaardigheden van lijstenmakers. Als klanten hun werk door een Guild Commended Framer lieten inlijsten, konden ze erop vertrouwen dat hun kunst professioneel zou worden ingelijst waarbij de juiste materialen en technieken werden gebruikt. Wereldwijd hebben er iets meer dan 1500 lijstenmakers de GCF kwalificatie bereikt.
In 2015 stopte de Fine Art Trade Guild met het afnemen van het oude GCF examen en werd het nieuwe Guild Certified Framer examen geïntroduceerd. Continuing Professional Development (CPD) werd een vereiste na het behalen van de nieuwe GCF kwalificatie. Dit betekent dat lijstenmakers steeds op de hoogte moeten blijven van nieuwe normen, technieken en innovaties in de branche. Lijstenmakers worden elke vier jaar opnieuw gecertificeerd en moeten een minimum aantal CPD punten behalen om hun GCF kwalificatie te behouden.

Naast het behalen van de GCF kwalificatie kunnen lijstenmakers zich bekwamen in diverse specialistische vaardigheden:

GCF Advanced: Conservation Framing (groen). Getoetst worden de kennis en vaardigheden van het inlijsten op het hoogste niveau.

GCF Advanced: Textile Framing (paars). Hierbij is uitgebreide kennis vereist over het inlijsten van kleding, shirts, handwerken en textiele kunstvormen.

GCF Advanced: Mount Design en Function (geel). Het passe-partout staat hier centraal: bijzondere vormen ontwerpen en versieren met o.a. lijnen en waslijnen zijn vaardigheden die getoond moeten worden naast de kennis over de gebruikte materialen.

 

De Fine Art Trade Guild geeft het vakblad Art + Framing Today  uit en ook diverse gespecialiseerde boeken. 
De Fine Art Trade Guild is gevestigd in Londen.